Christkindl

Gestrand
Een dag extra zijn we in Oberammergau gebleven. Door veel sneeuwval was de vlucht vanuit München naar huis geannuleerd. Het gaf me extra tijd om te genieten in deze omgeving.
Houtgesneden beelden, kerstboomfrutsels, schitterende schilderingen op huizen, historie, pure natuur en frisse berglucht.

Familiebezoek
De verjaardag van mijn oom was aanleiding om hier te landen. Ik mocht mijn vader begeleiden en trof zo een vertrouwd gezelschap van familie. Het was fijn om samen te zijn en oude verhalen op een vernieuwde manier weer samen te weven. Allemaal een stukje levenswijzer geworden. Allemaal meer rust met wat er is en is geweest.

Gemütlich
Zo vlak voor kerst is het betoverend om hier te zijn.
De kerststalletjes in vele soorten en maten in de etalages, de lichtjes in het donker, de grote gouden sterren van de daknokken naar beneden bungelend hun warme licht vibrerend naar wie ze ziet. Het straalt een belofte van gezelligheid uit.

De verjaardagsfeesten die ik mee beleef doen me beseffen hoe hecht de gemeenschap in het dorp is. De ‘stammtisch’ en het 10-jaarlijks terugkerende ‘Passionspiel’ waar het hele dorp een rol in heeft: het zijn ankerpunten om elkaar te ontmoeten en samen het leven te delen.

Passie
Terwijl ‘het kerstkind’ bijna geboren wordt hangt ook een ander beeld van Jezus prominent te koop in winkels, aan het kruis of gestorven in de armen van zijn moeder.
Ook de posters en de folders met de aankondiging voor het passiespel dat in 2020 weer zal plaatsvinden geven een keerzijde mee aan het nieuwe leven dat geboren gaat worden.  Van de andere kant bezien, is misschien ook dat moment in het kerstkind’s leven een geboorte. In een ruimere werkelijkheid: een loslaten van illusies.

Heimat – thuishaven
Het leven hier in Beieren en mijn leven ‘thuis’ in Nederland lijken heel verschillend voor me. Ik ontmoet hier een paar mensen die nooit het dorp uit zijn verhuisd en nooit zijn gaan reizen. In het huis waar ze werden geboren zullen ze ook hun laatste adem uitblazen. En ja, ze hebben er volle vrede mee. Ze verlangen niet anders.
Naar mezelf kijkend zie ik hoe thuisloos ik eigenlijk ben geworden de laatste jaren. Ik woon wel fijn, maar voel ik me van binnen zo door elkaar geschud door het leven dat ik niet echt kies te hechten aan mensen of plekken. Het lijkt alsof ik steeds opnieuw door de spiegel heen te reizen heb naar een thuis in mijn hart dat geen vorm, plek  of verwachting heeft. Wat ik daar vind is ‘de kloppendheid’ van mijn leven. Van daaruit vind ik flow en heling, voor mezelf en voor de mensen om me heen.

Innerlijke vrede
Door voor het eerst sinds lang weer hier te zijn en vanuit een hernieuwd blikveld mijn familie te ontmoeten voel ik de waarde van waar ik nu sta. Misschien heb ik dan wel niet een thuis dat eigen en vertrouwd voelt, het is dankbaar te beseffen dat de uitdaging waar ik voor stond nu achter me lijkt te liggen. Van ‘ver’ gekomen ben ik terug thuis in mezelf aan het landen.
Er is een bodem gegroeid onder het besef van wie ‘Ik’ ben. Steeds meer schone schijn valt van me af. ‘Ik’ hoeft nergens naar toe, ‘Ik’ hoeft niet perfect. ‘Ik’ neemt waar, ‘Ik’ ervaart, ‘Ik’ leeft het leven dat ik leef…..

Gewoon
Ik vind een welkom rustpunt hier in Oberammergau, om bij stil te staan…. De spiegel van een Jezus die geboren wordt en tegelijkertijd ook sterft geven me een gevoel van balans tussen uitersten.
Zíjn verhaal vangt me steeds minder in mijn verhaal, en dat geeft me heel wat meer ruimte om het ‘gewoon’ gemütlich te hebben met elkaar.

Ik haal adem
En ervaar de dans
Tussen licht en donker

Leven is
Leven speelt
Door mij
Door ons
Steeds vernieuwd

Christkindl
Mit Herze rein